Menu

Menu

Dlaczego warto wybierać ekologiczne opakowania jednorazowe

Opakowania jednorazowe są z pewnością bardzo wygodne w użyciu dla konsumentów. Już sama branża gastronomiczna produkuje ich rocznie miliony ton – pieczywo i drugie śniadanie zapakowane w woreczki foliowe, obiady przynoszone do domu w opakowaniach styropianowych, plastikowe kubeczki, sztućce i słomki, torty weselne rozdawane gościom w plastikowych pojemnikach. Używamy ich chętnie, a następnie od razu wyrzucamy do kosza na śmieci, każdego dnia nieświadomie przyczyniając się do degradacji naszej planety.

Problem opakowań jednorazowych jest problemem globalnym i dotyczy każdego z nas – nasze lasy, rzeki i oceany pełne są odpadków, które pozostaną w środowisku przez setki lat. Dlatego też Parlament Europejski przyjął projekt dyrektywy zakazującej sprzedaży plastikowych naczyń jednorazowych. Ale prawdziwa zmiana dokonać się powinna w naszych codziennych przyzwyczajeniach i wyborach. Dlaczego warto postawić na jednorazowe opakowania ekologiczne?

Dlaczego Warto Wybierać Ekologiczne Opakowania Jednorazowe

Czym są opakowania ekologiczne?

Nie ma wątpliwości co do tego, że ludzkość nie zrezygnuje z używania opakowań jednorazowych. Mają one wiele zalet – są tanie, łatwe w przechowywaniu, lekkie i praktyczne oraz, i to zapewne argument najważniejszy, nie trzeba ich myć – po użyciu po prostu je wyrzucamy. A skoro nie potrafimy zrezygnować z ich używania, to warto przynajmniej wybierać takie, które nie stanowią zagrożenia dla środowiska.

Ekologiczne opakowania na pierwszy rzut oka nie różnią się od tych „zwykłych” opakowań wykonanych z plastiku. Warto w tym miejscu jednak zaznaczyć, że ekologiczne są także wszelkiego rodzaju produkty papierowe – torebki, pojemniki, kubeczki. Sensem jest wycofanie produktów wykonanych z tworzyw sztucznych, których ślad węglowy jest bardzo wysoki – terminem śladu węglowego określamy ogólną ilość gazów cieplarnianych wytwarzanych w czasie produkcji i późniejszego rozkładu danego materiału.

Do opakowań ekologicznych zaliczamy więc produkty wykonane z:

  • – szkła,
  • – papieru,
  • – biopolimerów,
  • – resztek trzciny cukrowej,
  • – skrobi roślinnej, na przykład kukurydzianej, ziemniaczanej lub sojowej,
  • innych, na przykład liści bambusa lub liści palmowych- bez problemu kupisz je w Polsce.

Czym cechują się opakowania ekologiczne?

Do produktów mogących nosić nazwę ekologicznych opakowań zaliczamy te, które ulegają naturalnej biodegradacji lub nadają się do recyklingu. Idealnym przykładem będą tu resztki trzciny cukrowej, które stanowią odpad powstający w czasie produkcji cukru z trzciny – zamiast wyrzucać, można je zamienić w talerzyki, pojemniki czy kubki na napoje. Kiedy już się zużyją, można wrzucić je chociażby do domowego kompostownika – po kilku tygodniach nie będzie po nich śladu, a środowisko naturalne nie ucierpi na tym w żaden sposób.

Podobnie rzecz ma się z reklamówkami jednorazowymi. Zużywamy ich ogromne ilości – codziennie kupujemy warzywa i owoce, a każdy ich rodzaj pakujemy w osobną siatkę, którą potem wrzucamy do kosza na śmieci. I w ten właśnie sposób niszczymy środowisko naturalne. A przecież obecnie reklamówki produkuje się także ze skrobi kukurydzianej – całkowicie naturalnej i ulegającej biodegradacji.

Jaki rodzaj ekologicznych opakowań możemy kupić?

Wśród produktów ekologicznych znajdziemy wszelkiego rodzaju naczynia, sztućce i pojemniki, które pomogą nam w wygodny, bezpieczny i higieniczny sposób przetransportować, przechować i spożyć posiłki. Mogą to więc być:

  •  talerze i miski,
  •  sztućce,
  •  pojemniki do serwowania potraw – misy, salaterki, deski, tacki i inne,
  •  torebki papierowe na kanapki,
  •  torby papierowe,
  •  pojemniki na obiady – także dzielone,
  •  pojemniki na surówki z ekologicznym wieczkiem,
  •  kubki na napoje zimne i gorące,
  •  rożki do serwowania frytek,
  •  słomki do napojów,
  •  pojemniki na pączki oraz na torty,
  •  reklamówki.

Ich wielką zaletą, z punktu widzenia przeciętnego użytkownika, jest fakt, iż trudno jest je odróżnić na pierwszy rzut oka od ich syntetycznych odpowiedników. Doskonale spełniają swoje zadanie:

  •  zapewniają wygodne przechowywanie produktów spożywczych,
  •  opakowania bio nie zmieniają smaku i zapachu potraw,
  •  nie przeciekają, można więc używać ich do transportu czy serwowania płynów,
  •  dostępne są w różnych wielkościach i pojemnościach,
  •  są całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością,
  •  są bardzo lekkie i łatwo się je przechowuje,
  •  wbrew pozorom nie są drogie – ich ceny są porównywalne z cenami syntetycznych naczyń.

Materiał biodegradowalny możemy po użyciu wyrzucić bez obaw o czystość środowiska naturalnego.

Zalety opakowań ekologicznych

Wybierając produkty, w których będziemy przechowywać, serwować czy transportować naszą żywność, powinniśmy myśleć jednak nie tylko o naszej planecie, ale również o własnym zdrowiu i bezpieczeństwie.

Plastik czy aluminium cieszą się dużą popularnością, ale ich regularne używanie stwarza dla nas zagrożenie. Okazuje się bowiem, że cząsteczki tych materiałów mogą wchodzić w reakcje chemiczne z cząsteczkami przechowywanego w nich jedzenia, zwłaszcza pod wpływem wysokiej temperatury. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy więc zrezygnować z ich stosowania i zastąpić je opakowaniami wyprodukowanymi z tworzyw naturalnych. To bardzo ważne zwłaszcza w przypadku osób posiadających dzieci oraz takich, które często korzystają z produktów tego rodzaju, a jednak chcą dbać o swoje zdrowie.

Opakowania z papieru, kartonu czy resztek pochodzenia roślinnego są także naprawdę estetyczne. Warto przyjrzeć się zwłaszcza produktom wykonanym z liści bambusowych i palmowych, choć także drewniane sztućce i kartonowe kubeczki z nadrukiem prezentują się bardzo estetycznie. Przykłady możecie obejrzeć tutaj https://radpak.eu/opakowania-ekologiczne/.

Zapewne wielu z Was zastanawia się także nad trwałością naczyń i pojemników wykonanych z surowców naturalnych. Dobra wiadomość jest taka, że Wasza żywność będzie w takich opakowaniach całkowicie bezpieczna. Nie rozpadają się pod wpływem wilgoci i nie przeciekają, dzięki temu możesz używać ich do zup, sosów i sałatek.

Gdzie kupić i jak rozpoznać opakowania ekologiczne?

Rozpoznanie tych produktów nie nastręczy Ci żadnych trudności. Są one oznaczone doskonale nam wszystkim znanym symbolem – trzema zielonymi strzałkami układającymi się w kształt okręgu. To tak zwany znak recyklingu – oznacza, że materiał, z którego wykonano produkt, nadaje się do ponownego przetworzenia, a z powstałych surowców wtórnych można wykonać kolejny produkt.

Można postawić także na produkty opatrzone certyfikatem FSC (Forest Stewardship Council). Produkty z tym oznaczeniem muszą spełniać niezwykle rygorystyczne wymagania – powstawać w warunkach poszanowania miejscowej fauny, flory oraz ludności.

Żywność przechowywana w opakowaniach spełniających kryteria produktów ekologicznych jest smaczna, świeża i bezpieczna, także dla dzieci, a same opakowania są bardzo estetyczne i praktyczne. Skoro możesz więc mieć produkt lepszy od sztucznego, a w dodatku bezpieczny dla środowiska naturalnego, to dlaczego nie wybrać właśnie jego? Obecnie nie ma już żadnych argumentów za używaniem produktów syntetycznych.

2 odpowiedzi na “Dlaczego warto wybierać ekologiczne opakowania jednorazowe”

  1. Marian pisze:

    Produkty Forest Stewardship Council to bardzo ciekawy segment. Niestety na krajowym rynku jest ich nadal bardzo mało

  2. Mariusz pisze:

    Dziwi mnie to, że choć na rynku jest tak potężny wybór słomek ekologicznych, prawie wszędzie używane są tylko słomki papierowe. Choć to i tak dobrze, bo gdzieniegdzie spotykam jeszcze plastikowe…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.