Menu
  • Menu

    Jak uniknąć zanieczyszczeń produktu w zakładach produkcyjnych?

    Branża spożywcza, a szczególnie ta oparta na produktach mięsnych czy nabiale poddawana jest szczegółowym wytycznym oraz badaniom, mających na celu wykluczyć partię towaru mogącego zagrozić życiu lub zdrowiu konsumenta. Niestety tak jak w życiu codziennym tak również w przedsiębiorstwach przemysłowych, niektórych kłopotliwych zdarzeń nie da się wykluczyć ani im zawczasu zaradzić, jednak dzisiejsza technologia pozwala na kontrolę jakości produktów na najwyższym poziomie już w procesie produkcji.

    detektory metaluPrzemysłowe detektory metalu umożliwiają wykrycie zanieczyszczeń ciałami obcymi, które mogą zagrozić zdrowiu a nawet życiu klientów, ale również mogą niekorzystnie wpłynąć na urządzenia pracujące w linii produkcyjnej. Dotyczy to głównie elementów ruchomych, m.in. różnego rodzaju młynów, urządzeń rozdrabniających, mieszalników itd. Detektory metalu są w stanie wykryć zanieczyszczenia ciałami obcymi takimi jak stal ferromagnetyczna, nieferromagnetyczna oraz metale z grupy stali nierdzewnej i kwasoodpornej o średnicy od 0,5 mm.

    Urządzenia zaprojektowane są tak aby mogły pracować z różnymi produktami w różnych warunkach. Praca z produktami takimi jak mrożonki, mięso, ryby, wyroby gotowe, słodycze czy owoce i warzywa to nie problem a dzięki separatorom, podczas gdy zostanie wykryte zanieczyszczenie, postój w linii produkcyjnej nie jest konieczny ponieważ separator natychmiast usuwa zanieczyszczony produkt dzięki czemu jesteśmy w stanie zapobiec marnotrawstwu surowca. Tego typu maszyny posiada w swojej ofercie firma ELEKTRONIK SYSTEM Piotr Cieśliński, która jako jedyna daje dożywotnią gwarancję na sondy swoich detektorów.

    Skaner X-Ray pozwala na najdokładniejsze badanie produktów podawanych luzem (mięso, drób, kasza, ryż, cukier itp.) oraz produktów paczkowanych (wędliny, przyprawy, kawa, kakao itp.). Skaner X- Ray wykrywa drobiny wszelkich metali, kamieni, szkła, twardego plastiku i kości nawet od 0,4 mm. Dzięki zastosowaniu tych maszyn możliwe jest przeprowadzenie kontroli partii artykułów spożywczych, na różnych etapach produkcji. Urządzenie bada produkty zapakowane w folię metalizowaną, folię aluminiową, puszki metalowe oraz słoiki. Skaner X-RaY wysyła wiązki promieni X, czyli promieniowania jonizującego, które są przechwytywane przez odbiornik.

    Produkt poddawany inspekcji przesuwa się pomiędzy lampą a odbiornikiem. Poziom detekcji promieni X, które przechodzą przez produkt spożywczy, jest uzależniony od jego właściwości fizycznych i opakowania. Cały proces polega na wykryciu różnicy gęstości skanowanego produktu, a ciała obcego. Zastosowanie tej technologii pozwala na detekcję wszystkich ciał obcych, których ciężar i gęstość jest wyższa od wody.

    Kolejnym innowacyjnym urządzeniem jest liniowa waga wielogłowicowa, która pozwala na precyzyjne i bardzo szybkie odliczanie prawidłowej wagi. Zaprojektowana tak aby radzić sobie z tak zwanymi „trudnymi produktami” m.in. flakami, gulaszem, wątróbką czy też żołądkami. Waga liniowa jest w stanie zastąpić 10 osób w linii produkcyjnej. Jest to dowód, że urządzenia te przyczyniają się do większej efektywności linii produkcyjnej, a przede wszystkim odpowiadają za bezpieczeństwo ostatecznego produktu.

    Wyżej wymienione urządzenia posiada w swojej ofercie firma ELEKTORNIK SYSTEM Piotr Cieśliński, która od 24-lat opracowuje i wprowadza w życie nowe technologie mając na celu polepszenie kontroli jakości wytwarzanych produktów oraz usprawnienie procesu produkcji. Cały asortyment firmy można znaleźć na stronie internetowej www.elektorniksystem.pl.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *