Menu
  • Menu

    Branża Horeca w trakcie pandemii – czas na zmiany i „nowy start”

    Koronawirus wstrząsnął światem. Niemal każda dziedzina życia zmienia się pod wpływem pandemii. Ruch w branży turystycznej, w tym hotelarskiej spadł do zera. Po spłaszczeniu się krzywej zakażeń, gdy życie będzie powoli wracało na swoje tory, w hotelarstwie ważniejsze od komfortowego wyposażenia hoteli będzie bezpieczeństwo mikrobiologiczne.

    Personel hotelu będzie musiał zwrócić baczną uwagę nie tylko na ozonowanie pomieszczeń w hotelu czy pensjonacie, ale zmuszony będzie ścisłego przestrzegania procedury czystości mikrobiologicznej. Trzeba będzie zadbać o specjalne systemy wentylacyjne z jonizacją. Pięć gwiazdek hotelu po pandemii to za mało, do kompletu ważny będzie jeszcze certyfikat bezpieczeństwa.

    Hotel

    Hotel przystosowany do bezpieczeństwa

    Niektóre hotele już jakiś czas temu zadbały o bezpieczeństwo bioterrorystyczne, co nie zawsze było zrozumiałe dla postronnych osób. Dzięki temu, że  zostały odpowiednio przygotowane, obecnie ich wydzielone części mogą być przeznaczone do dyspozycji medyków, którzy walczą z SARS-COV2. Stanowią one miejsce odpoczynku i izolacji dla personelu medycznego. Dzięki takim działaniom hotele te zawczasu zostały doskonale przygotowane do funkcjonowania w sytuacji kryzysowej, co w wyniku przezorności właścicieli hoteli, spowodowało, że nie są one całkowicie zamknięte i nadal spełnia swoją rolę.

    Poszczególne hotele posiadają odpowiednie systemy wentylacji, krzyżowe wymienniki powietrza, które umożliwiają dezynfekowanie powietrza w całym obiekcie. Wykorzystuje się w nim ozonatory do oczyszczania powietrza w pokojach oraz parownice przemysłowe do ekologicznego (bez chemii) czyszczenia powierzchni trudno dostępnych.  

    Obecnie stwierdzono, że zwyczajne mycie czy dezynfekowanie pokoi hotelowych przez personel nie rozwiązuje problemu. Czynnik ludzki musi być uzupełniony przez specjalistyczny sprzęt. Tylko wtedy można mieć większą pewność, że żaden element nie został pominięty i nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa gości hotelowych. Dobrym zabezpieczeniem dla hoteli i pensjonatów są również sterylizatory, które montuje się na ujęciach wody, chroniąc ją w ten sposób przed skażeniem. Z kolei systemy nadmuchowe oczyszczają powietrze, a jonizatory eliminują z niego wirusy.

    Pomimo, że branża hotelarska pozostaje niedostępna dla gości, właściciele hoteli i pensjonatów już od dawna myślą, jak przyciągnąć klientów i zagwarantować im bezpieczny pobyt w hotelu. Zanim sytuacja się w pełni ustabilizuje, upłynie trochę czasu. Nie oznacza to, że hotel czy pensjonat po spełnieniu wszystkich wymogów bezpieczeństwa będą dłuższy czas niedostępne. Sytuacja może się najbliższym czasie zmieni i trzeba być przygotowanym na funkcjonowanie w specjalnych warunkach (obostrzeniach), żeby zagwarantować gościom hotelowym maksimum bezpieczeństwa.

    Gwiazdki hotelu i bezpieczeństwo idą „teraz” w parze…

    Aspekt bezpieczeństwa nie zawsze stanowił dla branży hotelarskiej sprawę priorytetową. Dzisiaj świadomość się zmieniła i na pewno jest większa w obliczu chorób i pandemii koronawirusa. Liczący się hotel czy pensjonat musi zadbać o bezpieczeństwo i podwyższone standardy ochrony, jeżeli chce się liczyć w branży hotelarskiej. Strach przed zakażeniem, chorobami to coś, co pozostanie po pandemii. Każdy właściciel hotelu, czy pensjonatu musi mieć to na uwadze i zrobić wszystko, by dostosować się do nowej sytuacji.

    W dobie koronawirusa troska o bezpieczeństwo staje się czymś oczywistym i normalnym. Pandemia zmienia myślenie i zmusza do zmiany postaw – jak stwierdził jeden z ekspertów Polskiej Grupy Tekstylnej.

    Organizacja specjalnych szkoleń dla branży hotelarskiej mogłaby zmienić obraz dzisiejszej sytuacji. Na pewno pomogłyby one lepiej dostosować hotele i pensjonaty do obecnych warunków. Audyty i certyfikacje pozwoliłby odzyskać zaufanie klientów. Zyskaliby oni pewność, że korzystają nie tylko z hotelu kilku gwiazdkowego, ale i bezpiecznego, w którym ryzyko zakażenia się jakąś chorobą jest bliskie zeru. Wiele krajów azjatyckich i samo USA, które przeszły przez niejedną pandemię, od dawna przestrzegają podwyższonych standardów bezpieczeństwa w miejscach hotelowych. W końcu Polska staje się ich partnerem w dążeniu do podwyższonego bezpieczeństwa w publicznych miejscach noclegowych.

    Tym, co pozwoli polskim hotelom przetrwać i wyróżnić się po pandemii CONVID-19, będą specjalne certyfikaty bezpieczeństwa, m.in. mikrobiologicznego, tak istotnego obecnie i zapewne w przyszłości.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *