Menu

Menu

Wilki do mięsa – czym się kierować przy wyborze?

Wilk do mięsa to urządzenie niezbędne dla wielu sklepów i lokali gastronomicznych. Wybór odpowiedniego urządzenia nie jest jednak taki prosty. Warto podczas zapoznawania się z ofertą producentów wziąć pod uwagę kilka konkretnych kryteriów. 

  • Wilki do mięsa – jak działa maszyna do mielenia?
  • Co wziąć pod uwagę przy wyborze wilka do mielenia mięsa?

Wilki do mięsa

Wilki do mięsa – jak działa maszyna do mielenia?

Wilki do mięsa działają podobnie jak tradycyjne maszynki do mielenia. Podstawą ich konstrukcji jest obrotowy nóż, wałek ślimakowy lub sitko. Kluczowym elementem jest stalowy nóż, który musi być odpowiednio wytrzymały, aby zapewnić możliwie najlepszy poziom rozdrobnienia mięsa. Oczywiście urządzenia przemysłowe, w przeciwieństwie do tych domowych, są dostępne jedynie w wersji elektrycznej, która zapewnia wygodną, szybką i efektywną pracę. Najlepiej wybierać wilki do mięsa wykonana ze stali nierdzewnej. Urządzenie tego typu ma ci bowiem posłużyć wiele lat, powinno gwarantować maksymalną higienę produkcji, a jednocześnie być stosunkowo łatwe w czyszczeniu.

Kluczowym kryterium wyboru wilka kątowego do mięsa jest jego przeznaczenie. W zależności od tego, czy jest to urządzenie przeznaczone do kuchni gastronomicznej w restauracji lub hotelu czy też to zakładu zbiorowego żywienia, pod uwagę brać będziesz nieco inne parametry. Jeszcze inne wymagania przed wilkiem do mięsa będzie stawiał właściciel masarni czy sklepu mięsnego. Nieco mniejsze będą one natomiast w przypadku właścicieli sklepów spożywczych, którzy swoim klientom będą chcieli zaoferować świeżo mielone mięso.

Co wziąć pod uwagę przy wyborze wilka do mielenia mięsa?

Ogromną pomocą są dla osób poszukujących profesjonalnych wilków do mięsa przedstawiciele producentów tego typu urządzeń, a także hurtowni specjalistycznych zajmujących się sprzedażą takiego sprzętu. Niezależnie jednak od tego, czy masz możliwość skorzystania z takiego wsparcia czy nie, koniecznie zwróć uwagę na kilka podstawowych kwestii:

  • moc urządzenia – dobór mocy powinien być uzasadniony przede wszystkim trybem pracy i ilością mięsa, jaką dziennie planujesz przetworzyć; najmniejsze urządzenia mają moc od 250 do 500 W, natomiast do zastosować profesjonalnych zaleca się sprzęt o mocy min. 1100 W, który umożliwia zmielenie nawet 250 kg mięsa w godzinę;
  • jakość materiałów – najlepszym wyborem jest stal nierdzewna, ponieważ zapewnia ona najwyższy poziom higieny, trwałość i odporność na działanie czynników zewnętrznych;
  • system wspierające – np. zabezpieczenie przed przegrzaniem, system ostrzenia;
  • możliwość pracy ciągłej – nie jest to rozwiązanie niezbędne we wszystkich zastosowaniach, przede wszystkim ma znaczenie dla dużych zakładów i masarni;
  • wydajność mielenia – ponownie zależy to od twoich potrzeb, chodzi o to, ile kilogramów mięsa maszynka może zmielić w godzinę;
  • dodatkowe wyposażenie – różne rodzaje sitek, noży itp.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.