Menu
Menu

Polski drób trafi na azjatyckie stoły?

Produkujemy rocznie 3 mln ton mięsa drobiowego. To najwięcej w UE – informował Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa − Izby Gospodarczej (KRD-IG). Przekonywał, że wysoka jakość rodzimego drobiu predestynuje go do sprzedaży nawet na tak wymagających rynkach, jak Japonia czy Hongkong. Dyskutowano o tym podczas seminarium „Azja Południowo-Wschodnia − możliwości rozwoju i współpracy eksportowej” .

kurczak

Importerzy drobiu z Japonii i Hongkongu gościli w Polsce w ramach kampanii promocyjnej „Drób z europejskim paszportem”. Pobyt miał na celu przybliżyć dalekowschodnim przedsiębiorcom polskie drobiarstwo, pokazać innowacyjność branży oraz dbałość o wysoką jakość i standardy produkcji.

Wizytę referencyjną importerów drobiu z Japonii i Hongkongu zwieńczyło seminarium „Azja Południowo-Wschodnia − możliwości rozwoju i współpracy eksportowej”. Zorganizowała je KRD-IG dla producentów drobiu. Spotkanie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi miało na celu przekazanie producentom drobiu praktycznej wiedzy o rynkach japońskim i hongkońskim.

Rozwój branży drobiarskiej od czasu wejścia Polski do UE sprawił, że weszliśmy do grona uznanych i nowoczesnych producentów. Polska żywność spełnia bardzo wysokie standardy jakości, a także jest atrakcyjna cenowo – mówiła Magdalena Żelazna z Departamentu Współpracy Międzynarodowej MRiRW. Przypomniała, że produkcja i eksport mięsa to polska specjalność. W 2023 r. wartość eksportu mięsa drobiowego z polskich firm wyniosła 4,1 mld euro.

Drób z europejskim paszportem

Kampanię promocyjną „Drób z europejskim paszportem” prowadzi KRD-IG. Izba skupia ponad 100 największych polskich firm produkcyjnych działających w łańcuchu „od pola do stołu”. Tym samym reprezentuje 90 proc. eksporterów. Projekt jest finansowany przy wsparciu Unii Europejskiej. − Produkujemy roczne 3 mln ton mięsa drobiowego. To najwięcej w UE. Kolejni na podium − Niemcy i Francja − wytwarzają po ok. 1,7 mln ton – mówił Dariusz Goszczyński, prezes zarządu KRD-IG.

Kampania „Drób z europejskim paszportem” ma na celu zwiększenie znajomości europejskich produktów drobiowych. − UE jest znana na świecie z wysokiej jakości produktów. Mamy i realizujemy przepisy nie tylko dotyczące jakości żywności, ale i dobrostanu zwierząt – przekonywał Goszczyński.

Istotną korzyścią dla europejskich producentów drobiu uczestniczących w seminarium z importerami z Japonii i Hongkongu były prezentacje przedstawicieli Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu oraz Głównego Lekarza Weterynarii. Eksperci pokazali, na jakie wsparcie mogą liczyć przedsiębiorcy. − Analizujemy potencjał eksportowy firmy i pomagamy w nakreśleniu kierunku ekspansji. Tworzymy pakiety informacyjne o rynku, jego wartości, organizujemy spotkania B2B i wyszukujemy partnerów biznesowych – wyliczał Patryk Szczotka, przedstawiciel PAIH.

Polska wolna od ptasiej grypy

Lek. wet. Paweł Meyer, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii ds. Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego oraz Pasz, Farmacji i Utylizacji, przedstawił wymogi weterynaryjne i sanitarne w eksporcie polskiego mięsa do Japonii oraz Hongkongu. Zapowiedział, że niedługo zniesiony zostanie zakaz sprowadzania mięsa z Polski i krajów UE ze względu na grypę ptaków. − Główny Lekarz Weterynarii złożył do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt deklarację o odzyskaniu statusu kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu z dniem 5 kwietnia 2024 r. – poinformował lek. wet. Paweł Meyer.

Złożenie deklaracji wynika z zakończenia procedur likwidacji ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu stwierdzonych na terytorium RP w okresie od 7 grudnia 2023 r. do 2 marca 2024 r. Zgodnie z art. 10.4.6 Kodeksu Zdrowia Zwierząt Lądowych WOAH, odzyskanie statusu wolnego może nastąpić po upływie 28 dni od wdrożenia działań w ramach stamping-out policy, pod warunkiem zakończenia czynności i zapewnienia nadzoru. Polskie służby weterynaryjne wdrożyły wszelkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu. Wokół ognisk choroby ustanowiono obszary objęte ograniczeniami, na których obowiązywały restrykcje.

Polska jako państwo członkowskie UE realizuje program nadzoru grypy ptaków w gospodarstwach utrzymujących drób oraz u dzikich ptaków. − Obecnie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nie obowiązują ograniczenia w przemieszczaniu drobiu, mięsa i produktów drobiowych wynikające z procedur zwalczania grypy ptaków u drobiu – podkreślił lek. wet. Paweł Meyer.

Japonia i Hongkong – atrakcyjne rynki dla polskich eksporterów

Wśród prelegentów na seminarium byli też przedsiębiorcy mający doświadczenie i aktywnie działający na rynkach japońskim i hongkońskim. Przybliżyli oni specyfikę prowadzenia tam działalności oraz wskazali bariery i szanse rozwoju współpracy z azjatyckimi partnerami. − Japoński kontrahent długo podejmuje decyzje, wymaga wysokiej jakości produktów i obsługi – mówił Michał Taberski, właściciel polskiej masarni, działający na japońskim rynku. − Dla Europejczyków ciekawe jest, że opakowania produktów są niewielkie, nie ma 500-gramowych, i że każda reklamacja musi być rozpatrzona na korzyść klientów – dodał.

Maciej Łojek, który przybliżył specyfikę runku hongkońskiego, przypomniał, że z powodu uprzemysłowienia w regionie nie ma miejsca na uprawy i hodowlę, więc dominuje import towarów. − Kuchnia chińska szeroko wykorzystuje kurczaki, kaczki i indyki. To potencjał do rozwoju. Hongkong to strategiczna lokalizacja do rozpoczęcia handlowej przygody ze Wschodem – zachęcał Maciej Łojek.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.