Menu
  • Menu

    Typowe cechy robotów, które mogą mieć kontakt z żywnością.

    Robotyzacja przemysłu spożywczego Przemysł spożywczy to specyficzna branża, której funkcjonowanie określa wiele restrykcyjnych wymagań i zasad. Związane jest to oczywiście z produkcją i przetwórstwem żywności.

    W celu usprawnienia procesów przedsiębiorstwa korzystają z nowoczesnych rozwiązań, w tym ze specjalnych robotów usprawniających pracę. Urządzenia te muszą posiadać szereg specyficznych cech, by być dopuszczonym do pracy w branży spożywczej.

    Robotyzacja przemysłu spożywczego

    W przemyśle żywnościowym występuje wiele powtarzalnych procesów, które z powodzeniem mogą być wykonywane przez roboty. Pomimo, iż zakłady korzystają z nowoczesnych rozwiązań, to w głównej mierze większość zadań wykonywanych jest przez człowieka.

    Branża spożywcza (mięsna, drobiarska, mleczarska) to przede wszystkim mali i średni przedsiębiorcy, którzy często rezygnują z prowadzenia kosztownych inwestycji związanych z robotyzacją swoich firm, natomiast to potentaci zwiększają udział robotów w procesach produkcyjnych. Rozwój przedsiębiorstw wymaga jednak inwestycji i usprawnień procesów, dlatego też automatyzacja powoli zaczyna coraz szerzej wchodzić do średnich czy nawet małych przedsiębiorstw.

    Roboty do kontaktu z żywnością – cechy i restrykcyjne wymagania

    Roboty wykorzystywane w przemyśle spożywczym, ze względu na kontakt z żywnością, muszą spełniać restrykcyjne wymagania. Producenci tego typu robotów dbają o każdy szczegół ich konstrukcji oraz wykonania. Wykończenie powierzchni robota jest kluczowe w utrzymaniu czystości oraz eliminowaniu zagrożeń gromadzenia się bakterii.

    Powierzchnia robotów używanych w produkcji i przetwórstwie żywności jest gładka, a każdy element bardzo dobrze uszczelniony, co pozwala na bezproblemowe utrzymanie higieny (mycie i spłukiwanie). Dodatkowe uszczelnienie maszyny zapewniane jest poprzez zwiększone ciśnienie wewnątrz jej korpusu. Projektując roboty do pracy z żywnością inżynierowie umieszczają elementy i przewody do prowadzenia niezbędnych mediów wewnątrz urządzeń oraz instalują specjalistyczne uszczelki, które zapobiegają przedostawaniu się jakichkolwiek zanieczyszczeń poza korpus robota.

    W konstrukcjach i przekładniach maszyn wykorzystywane są też specjalistyczne certyfikowane oleje, które dopuszczono do kontaktu z produktami żywnościowymi. Roboty spożywcze spełniają restrykcyjne wymogi i są oznaczane stopniem ochrony IP67, natomiast te elementy, które bezpośrednio stykają się z żywnością posiadają stopień ochrony IP69. Wymogi Unii Europejskiej odnośnie bezpieczeństwa oraz higieny sprzyjają robotyzacji, gdyż wiele z nich mogą spełnić wyłącznie roboty.

    Usprawnianie procesów w przemyśle spożywczym

    Automatyzacja procesów produkcji i przetwórstwa żywności gwarantuje nie tylko bezpieczeństwo i doskonałą higienę, ale także perfekcyjną dokładność. Maszyny bez problemu funkcjonują w ekstremalnych temperaturach, dlatego też idealnie nadają się na przykład do pracy w chłodniach. Wykorzystanie robotów skraca czas realizacji zadań.

    Urządzenia wykonują pracę szybko oraz precyzyjnie płynnie współpracując z liniami produkcyjnymi. Roboty pozwalają na zwiększanie wydajności, jak na przykład przy napełnianiu i załadunku butelek możliwe jest ich grupowe chwytanie. Nowoczesne systemy wdrażane w automatyzacji pozwalają na kontrolę produkcji oraz współpracę z systemami monitorującymi (śledzenie, precyzyjna praca z produktami na taśmach). Zastosowanie robotów w branży żywnościowej to także możliwości wielozadaniowej obsługi stanowisk. Roboty mogą być także dowolnie programowane zgodnie z wymaganiami danego zakładu.

    Roboty w przemyśle spożywczym wykorzystywane są do realizacji różnego rodzaju zadań. Spełniając restrykcyjne wymagania i posiadając cechy zgodne z przepisami unijnymi mogą pracować z niezabezpieczoną żywnością. Automatyzacji podlegają więc takie procesy, jak na przykład: krojenie, napełnianie, dozowanie, sortowanie czy przeładowywanie. W branży żywnościowej od lat roboty idealnie sprawdzają się przede wszystkim w realizacji takich zadań, jak etykietowanie produktów, pakowanie oraz układanie na paletach. Wykorzystanie robotów usprawnia procesy produkcyjne, zwiększa wydajność oraz gwarantuje bezpieczeństwo. Inwestycje w automatyzację zakładów żywnościowych to przyszłość tej branży.

    Jeśli chcesz dowiedzieć się jak możesz zautomatyzować swoją firmę, zapraszamy na inntec.biz.

     

     

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *