Menu

Menu

Typowe cechy robotów, które mogą mieć kontakt z żywnością.

Przemysł spożywczy to specyficzna branża, której funkcjonowanie określa wiele restrykcyjnych wymagań i zasad. Związane jest to oczywiście z produkcją i przetwórstwem żywności.

W celu usprawnienia procesów przedsiębiorstwa korzystają z nowoczesnych rozwiązań, w tym ze specjalnych robotów usprawniających pracę. Urządzenia te muszą posiadać szereg specyficznych cech, by być dopuszczonym do pracy w branży spożywczej.

Robotyzacja przemysłu spożywczego 

Robotyzacja przemysłu spożywczego

W przemyśle żywnościowym występuje wiele powtarzalnych procesów, które z powodzeniem mogą być wykonywane przez roboty. Pomimo, iż zakłady korzystają z nowoczesnych rozwiązań, to w głównej mierze większość zadań wykonywanych jest przez człowieka.

Branża spożywcza (mięsna, drobiarska, mleczarska) to przede wszystkim mali i średni przedsiębiorcy, którzy często rezygnują z prowadzenia kosztownych inwestycji związanych z robotyzacją swoich firm, natomiast to potentaci zwiększają udział robotów w procesach produkcyjnych. Rozwój przedsiębiorstw wymaga jednak inwestycji i usprawnień procesów, dlatego też automatyzacja powoli zaczyna coraz szerzej wchodzić do średnich czy nawet małych przedsiębiorstw.

Roboty do kontaktu z żywnością – cechy i restrykcyjne wymagania

Roboty wykorzystywane w przemyśle spożywczym, ze względu na kontakt z żywnością, muszą spełniać restrykcyjne wymagania. Producenci tego typu robotów dbają o każdy szczegół ich konstrukcji oraz wykonania. Wykończenie powierzchni robota jest kluczowe w utrzymaniu czystości oraz eliminowaniu zagrożeń gromadzenia się bakterii.

Powierzchnia robotów używanych w produkcji i przetwórstwie żywności jest gładka, a każdy element bardzo dobrze uszczelniony, co pozwala na bezproblemowe utrzymanie higieny (mycie i spłukiwanie). Dodatkowe uszczelnienie maszyny zapewniane jest poprzez zwiększone ciśnienie wewnątrz jej korpusu. Projektując roboty do pracy z żywnością inżynierowie umieszczają elementy i przewody do prowadzenia niezbędnych mediów wewnątrz urządzeń oraz instalują specjalistyczne uszczelki, które zapobiegają przedostawaniu się jakichkolwiek zanieczyszczeń poza korpus robota.

W konstrukcjach i przekładniach maszyn wykorzystywane są też specjalistyczne certyfikowane oleje, które dopuszczono do kontaktu z produktami żywnościowymi. Roboty spożywcze spełniają restrykcyjne wymogi i są oznaczane stopniem ochrony IP67, natomiast te elementy, które bezpośrednio stykają się z żywnością posiadają stopień ochrony IP69. Wymogi Unii Europejskiej odnośnie bezpieczeństwa oraz higieny sprzyjają robotyzacji, gdyż wiele z nich mogą spełnić wyłącznie roboty.

Usprawnianie procesów w przemyśle spożywczym

Automatyzacja procesów produkcji i przetwórstwa żywności gwarantuje nie tylko bezpieczeństwo i doskonałą higienę, ale także perfekcyjną dokładność. Maszyny bez problemu funkcjonują w ekstremalnych temperaturach, dlatego też idealnie nadają się na przykład do pracy w chłodniach. Wykorzystanie robotów skraca czas realizacji zadań.

Urządzenia wykonują pracę szybko oraz precyzyjnie płynnie współpracując z liniami produkcyjnymi. Roboty pozwalają na zwiększanie wydajności, jak na przykład przy napełnianiu i załadunku butelek możliwe jest ich grupowe chwytanie. Nowoczesne systemy wdrażane w automatyzacji pozwalają na kontrolę produkcji oraz współpracę z systemami monitorującymi (śledzenie, precyzyjna praca z produktami na taśmach). Zastosowanie robotów w branży żywnościowej to także możliwości wielozadaniowej obsługi stanowisk. Roboty mogą być także dowolnie programowane zgodnie z wymaganiami danego zakładu.

Roboty w przemyśle spożywczym wykorzystywane są do realizacji różnego rodzaju zadań. Spełniając restrykcyjne wymagania i posiadając cechy zgodne z przepisami unijnymi mogą pracować z niezabezpieczoną żywnością. Automatyzacji podlegają więc takie procesy, jak na przykład: krojenie, napełnianie, dozowanie, sortowanie czy przeładowywanie. W branży żywnościowej od lat roboty idealnie sprawdzają się przede wszystkim w realizacji takich zadań, jak etykietowanie produktów, pakowanie oraz układanie na paletach. Wykorzystanie robotów usprawnia procesy produkcyjne, zwiększa wydajność oraz gwarantuje bezpieczeństwo. Inwestycje w automatyzację zakładów żywnościowych to przyszłość tej branży.

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak możesz zautomatyzować swoją firmę, zapraszamy na inntec.biz.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.