Menu
Menu

Jak dobrze wyposażyć kawiarnię?

Jak wyposażyć kawiarnięPolacy coraz chętniej spędzają wolny czas ze znajomymi w kawiarniach, w których mogą skosztować nie tylko przepysznej kawy, ale także smakowitego ciasta i innych słodkich przekąsek.

Nie ma więc co się dziwić, że wielu przedsiębiorców myśli o otworzeniu tego typu lokalu gastronomicznego. Jesteś jednym z nich? Sprawdź, co należy wziąć pod uwagę, szukając elementów wyposażenia kawiarni.

Witryny chłodnicze

W Twojej kawiarni oprócz gotowych przekąsek znajdą się domowej roboty ciasta oraz desery? Potrzebne są więc nie tylko składniki i współpraca z wykwalifikowanym cukiernikiem, ale także reprezentatywne witryny chłodnicze, w których słodkości będą czekać na potencjalnych klientów. Dlaczego warto w nie zainwestować? Dzięki nim przygotowane produkty długo zachowają świeżość i będą pięknie się prezentowały. Dobre witryny chłodnicze na jednej półce są w stanie pomieścić ok. 7 kg produktów. Czy wystarczą tylko witryny chłodnicze? To zależy od planowanego menu. Obok witryn chłodzących mogą przydać się także dystrybutory lodów (zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim) oraz stoły chłodnicze, np. z nakładką sałatkową.

Ekspresy do kawy

Jak można się domyślić, w każdej kawiarni muszą pojawić się urządzenia ułatwiające przygotowanie kawy. Co koniecznie trzeba znaleźć? Przede wszystkim funkcjonalne i użyteczne ekspresy do kawy. Czego szukać? Na pewno sprawdzą się automatyczne ekspresy do kawy, które dostępne są m.in. w sklepie z wyposażeniem do lokalów gastronomicznych horeca-24. Te urządzenia dają możliwość przyrządzenia takich odmian kawy jak popularne espresso czy lungo.

Dodatkowo posiadają także szereg cech przydatnych na co dzień, m.in. program myjący oraz ruchomą wylewkę do filiżanek. Alternatywą dla automatycznych ekspresów do kawy mogą być nieco droższe ekspresy ciśnieniowe, które są sterowane elektrycznie. Oprócz ekspresów warto też zwrócić uwagę na młynki do mielenia kawy. Zdecydowanie najkorzystniejszą opcją są te automatyczne, dzięki którym można wybrać odpowiedni stopień zmielenia ziarna. Przydadzą się też dzbanki do spienienia mleka (przy dużym ruchu można nieco odciążyć ekspres posiadający tę funkcję).

Dyspensery i ekspozytory

Kluczowe znaczenie mają nie tylko ogromne witryny chłodnicze i profesjonalne ekspresy do kawy, ale także zdecydowanie mniejsze akcesoria. W każdej dobrej kawiarni muszą pojawić się dozowniki do napojów, soków, miodu, mleka, a w przypadku serwowania śniadań także dyspensery do płatków śniadaniowych. Jeśli część kawiarni będzie miała charakter samoobsługowy, pomocne okażą się także ekspozytory, np. te bufetowe, na różnego rodzaju dodatki, takie jak sosy, śmietanki czy pakowane słodkości. Obok ekspozytorów bufetowych powinny pojawić się też ekspozytory do herbaty.

Jedna odpowiedź do “Jak dobrze wyposażyć kawiarnię?”

  1. Pan Dozownik pisze:

    #jateżmogęsięprzydać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. czytaj więcej ROZUMIEM