Zachowanie przy stole a sukces biznesowy w Chinach
Inaczej niż w Europie, w Chinach o powodzeniu negocjacji decydują różnego rodzaju kontakty nieformalne. To dzięki nim chiński partner orientuje się, czy ma do czynienie z człowiekiem cywilizowanym, z którym można robić interesy, czy z dzikusem, którego należy unikać, lub stosować na nim przeróżne sztuczki rodem z podręczników prowadzenia wojny?
Jedną z umiejętności, która przyda się w takich nieformalnych spotkaniach jest umiejętność zachowania się przy stole. Warto więc poznać kilka podstawowych zasad związanych z jedzeniem, ponieważ jedzenie odgrywa bardzo istotna rolę w tamtejszej kulturze.
W Chinach gości sadza się na honorowym miejscu – w restauracji twarzą do głównych drzwi lub twarzą na południe. Na honorowym miejscu siadają też osoby starsze, wiekiem lub rangą. Należy przy tym okazywać szczególny szacunek dla starszych, otaczać zaś opieką młodszych. Żona zawsze siada po prawej stronie męża. Przychodząc w gości, zwłaszcza pierwszy raz, należy wręczyć gospodarzowi jakiś drobny prezent.
Najważniejszym posiłkiem jest kolacja. Śniadanie i obiad spożywa się niezbyt obfite i szybko, kolacja natomiast stanowi okazję do spotkania dla całej rodziny lub znajomych. Tradycyjnie gości witało się herbatą, chociaż młodzi Chińczycy preferują kawę i piwo.
Pamiętać jednak należy, że alkohol stanowi tylko dodatek do posiłku. Gospodarz powinien dbać, aby gość czuł się nieskrępowany i otoczony opieką. Gość zaś musi odnosić się z szacunkiem i zabawiać gospodarza. Gospodarz pierwszy podaje rękę. Chińczycy nie obejmują się, ani nie całują.
W spotkaniach towarzyskich ważna jest punktualność. Gość je pierwszy. Gospodarz powinien pamiętać, aby nic mu nie brakowało. Obecnie do obiadu używa się europejskiego wina, jednak dawniej podawano herbatę. Chińczycy piją też wódkę i wino z ryżu. Co ciekawe chińska wódka zawiera 50-60% alkoholu. Trzeba przy tym pamiętać, że im bardziej na południe, tym Chińczycy słabsze mają głowy i nie należy ich zbytnio namawiać do picia alkoholu.
Każde zaproszenie powinno być odwzajemnione zaproszeniem z naszej strony. Jeśli chcemy zaprosić gości na chińskie jedzenie w Polsce, trzeba przeprowadzić rozeznanie, która restauracja jest najbardziej odpowiednia. Wielu ludzi uważa, że w każdej restauracji, na której szyldzie widnieją smoki, lub hieroglify, można zjeść chińskie potrawy. Nie jest to oczywiście prawdą.
Aby mieć pewność, że dobrze trafiliśmy, można popatrzeć, czy wśród gości znajdują się Azjaci. Zwykle bowiem wybierają oni miejsca, gdzie można zjeść ich tradycyjne potrawy, lub pragną skosztować typowej europejskiej kuchni. Można też rozpoznać pewne szczegóły wystroju i obsługi. Stoły dla większej liczby gości w chińskiej restauracji są okrągłe. Pośrodku znajduje się obrotowa patera, aby każdy miał łatwy dostęp do wszystkich potraw.
W chińskiej restauracji szczególną rolę pełni kucharz. Kucharze uczą się w specjalnych szkołach, nie tylko gotowania, ale i odpowiedniego krojenia, tworzenia zestawu kolorów oraz kompozycji. Muszą też opanować umiejętność doboru warzyw spośród 17-tysięcy ich odmian stosowanych w Chinach. Uczą się wyboru naczyń, ognia i intensywności smażenia, oraz wyboru potraw odpowiednich dla danej pory roku.
Wszystko po to, aby stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Kucharz osobiście zajmuje się gośćmi – którzy często przychodzą do restauracji specjalnie dla niego – i zwraca uwagę, czy dzieło zdobyło uznanie. Dla Chińczyka bowiem jedzenie i gotowanie nie służy tylko zaspokajaniu głodu. Jedzenie stanowi przeżycie artystyczne, jest ono również przejawem kosmicznej harmonii.
W Chinach nie podaje się jedzenia na talerze. Nie należy też mieszać potraw na półmiskach. W restauracji, każdy wybiera sobie składniki z półmisków znajdujących się na stole lub prosi o ich podanie kelnera.
Aby mieć pewność, że jesteśmy w chińskiej restauracji należy zapytać kelnera, lub właściciela, w jakiej kuchni specjalizuje się dana restauracja. Informacja ta umożliwi także rozeznanie, z jakimi rodzajami potraw będziemy mieli do czynienia.
Dodaj komentarz