Menu
  • Menu

    Siedziba Pivexin Technology. Spójna fasada dla złożonego budynku

    Pivexin TechnologyZaprojektowany przez katowicką pracownię MUS Architects budynek firmy Pivexin Technology w Babicach koło Raciborza, jest prostym, a jednocześnie spójnym i pięknym obiektem, łączącym różne funkcje i skalę.

    Kluczowym elementem projektu jest wyrazista, ciemna fasada, zbudowana w oparciu o kontrast pomiędzy przeszklonymi i pełnymi elementami. Wnętrza budynku są zalane naturalnym światłem, dzięki systemom aluminiowym Reynaers Aluminium.

    Nowa siedziba firmy Pivexin Technology otrzymała nagrodę w konkursie organizowanym przez Property Design za najlepszy projekt komercyjny i publiczny w Polsce, oddany do użytku do końca 2018 roku. W budynku, na fasadzie i we wnętrzach, zastosowano systemy aluminiowe Reynaers Aluminium.

    Elewacja Pivexin Technology jest ciemna, wyrazista, zwłaszcza w zestawieniu z pełnymi szkła i światła wnętrzami. Zwarty, minimalistyczny budynek łączy dwie różne funkcje – biurową i magazynową. Mimo tego zróżnicowania, podkreślonego przez rozwiązania fasadowe, udało się stworzyć architektonicznie spójną, intrygującą bryłę. Głównym założeniem architektów było stworzenie budynku o maksymalnej funkcjonalności, energooszczędnego i wpisującego się w założenia współczesnej architektury. Jednym z nadrzędnych celów było też wprowadzenie do projektowanej przestrzeni jak największej ilości światła.

    Pivexin Technology. Dwie funkcje w jednej bryle

    Pracownia MUS Architects miała za zadanie stworzyć projekt hali magazynowej i budynku biurowego z zapleczem socjalnym, z uwzględnieniem także zagospodarowania terenu, w tym dojazdu do posesji i parkingu. Zgodnie ze zleceniem inwestora architekci mieli scalić strukturę dwóch budynków – biura i hali magazynowej – tak żeby powstał jeden spójny „organizm”. Tak właśnie się stało. Frontowa część elewacji biurowca jest przeszklona, z pionowymi i poziomymi pilastrami, nadającymi jej efekt trójwymiarowości, i pełni funkcję reprezentacyjną. Z kolei elewacja hali magazynowej jest prosta i dyskretna, bardziej zamknięta, odpowiednia dla przemysłowej części.

    Systemy aluminiowe Reynaers Aluminium w nowoczesnym kompleksie

    Jako podstawowy system zastosowano system aluminiowy CW 50 HI, który pozwala na dużą swobodę projektowania i świetnie sprawdził się przy konstruowaniu spójnych stylistycznie, ale jednocześnie zróżnicowanych elewacji. W dodatku bardzo dobre parametry termiczne systemu wykraczały poza założenia projektowe – system aluminiowy CW 50 przy zastosowaniu potrójnego szklenia spełnia wymagania budownictwa pasywnego i niskoenergetycznego. W części z tarasem zastosowano system podnoszono-przesuwny CP 155-LS.

    Wnętrza kontrastują z ciemną fasadą – jest tu dużo bieli, jasnego drewna, a także żywych roślin. Światło wpada przez zewnętrzne przeszklenia (w tym świetlik umieszczony nad częścią centralną) i dzięki przeszklonym ścianom działowym nie napotyka przeszkód w pomieszczeniach. W konstrukcjach architekci zastosowali przede wszystkim system aluminiowy CI 45 – rozwiązanie idealne do zagospodarowania przestrzeni biurowej. System został zmodyfikowany na potrzeby projektu.

    – Wykonana ślusarka znacznie przekracza stawiane jej projektowo wymagania. Dla większości fasad słupowo-ryglowych udało się uzyskać parametr Ucw=0,6 W/m2K przy zastosowaniu szyb Ug=0,5 W/m2K. System CI45 dzięki możliwości instalacji wypełnień z obu stron znacznie ułatwił, a w przypadku kilku trudno dostępnych miejsc okazał się niezbędny do kompleksowej realizacji obiektu – mówi Karol Klocek z firmy GRAL, odpowiadającej za wykonanie ślusarki w budynku.

    Nagroda w konkursie Property Design

    Praca architektów została doceniona – realizacji przyznano nagrodę w kategorii „Bryła: Biurowiec”, przyznaną w czasie wydarzenia 4 Design Days – w konkursie Property Design nagradzane były najlepsze projekty komercyjne i publiczne w Polsce, oddane do użytku do końca 2018 roku. Projekt był też nominowany do nagrody Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 roku.

    Najważniejsze informacje:

    Nazwa budynku: Pivexin Technology

    Powierzchnia użytkowa: 3 800 m kw. (w tym hala 2 150 m kw. i biurowiec 1 650 m kw.)

    Termin oddania do użytku: 2018 rok

    Inwestor/deweloper: Pivexin Technology

    Projektant: MUS ARCHITECTS, architekci: Anna Porębska, Adam Zwierzyński

    Wykonawca ślusarki aluminiowej: GRAL Sp. z o. o.

    Wykorzystane systemy aluminiowe Reynaers Aluminium: CW 50 HI, CW 50 SC, CW 50 HI + CS 86-HI HID (drzwi wejściowe), CP 155-LS (taras); wnętrze: CW 50, CS-59Pa (drzwi), CI 45.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *