Menu
  • Menu

    Eksport żywności do Chin z Europy Wschodniej Nowym Jedwabnym Szlakiem

    Eksport żywności do ChinJak podaje PR Newswire, tegoroczne Chińskie Targi Importu i Eksportu odbywające się w Kantonie zanotowały wzrost zainteresowania produktami rolnymi z Europy Wschodniej. Eksport żywności do Chin może znacząco wzrosnąć w związku z inicjatywą Pasa i Drogi zwaną również Nowym Jedwabnym Szlakiem. Przykładem może być Ukraina. Jej eksport artykułów żywnościowych do Chin przeżywa gwałtowny rozkwit, od czasu włączenia się tego kraju do inicjatywy.

    Ukraina była jednym z pierwszych państw, które wyraziły zainteresowanie ideą Nowego Jedwabnego Szlaku. Porozumienie potwierdzające udział tego kraju w projekcie podpisane zostało już w 2014 roku. Od tego czasu dał się zauważyć gwałtowny wzrost wartości obrotów handlowych z Państwem Środka. Dotyczyło to również sprzedaży żywności.

    Jak podaje PR Newswire, 2015 roku aż 90% kukurydzy i 95% oleju słonecznikowego na chińskim rynku pochodzi właśnie z Ukrainy. Chiny są obecnie drugim co do wielkości rynkiem dla ukraińskich towarów. Wartość eksportu do Chin wynosi obecnie ponad 1 mld USD.

    Według Romana Kryvosheyeva, głównego dyrektora wykonawczego w firmie Fialan, inicjatywa Pasa i Drogi odegra ogromną role w promocji ukraińskich produktów żywnościowych w Chinach. Przede wszystkim przyczyni się ona do skrócenia czasu transportu i kosztów dostawy. Dzięki temu Chińczycy będą mieli łatwiejszy dostęp do świeżych produktów rolnych z Ukrainy.

    Transport drogą lądową towarów między Europą a Chinami trwa o połowę krócej niż drogą morską. Przez kilka dekad nie był on jednak możliwy ze względu na podziały polityczne i konflikty między państwami. Przeszkodą był konflikt między Związkiem Radzieckim a Chinami oraz istnienie żelaznej kurtyny w Europie.

    Po upadku ZSRR problemem były natomiast: brak kapitału i przestępczość w Rosji. Obecnie, gdy przeszkody te znikły, możliwe jest znaczne ożywienie kontaktów gospodarczych Europy z Azją Wschodnią dzięki transportowi lądowemu. Będzie to miało również ogromny wpływ na eksport żywności do Chin.

    Eksport żywności do Chin zwiększy się dzięki rosnącej sile nabywczej tego kraju

    Jak podaje PR Newswire, rynek Chiński otwiera się na rozwój importu dzięki rosnącej sile nabywczej. Jedną z możliwości zaistnienia na nim może stanowić udział w targach kantońskich. Jak wyjaśniła Maggie Pu, zastępca dyrektora generalnego Urzędu Spraw Zagranicznych targów kantońskich:

    Targi umożliwiają przeprowadzanie negocjacji na miejscu między globalnymi wystawcami w branży żywnościowej a potencjalnymi nabywcami, przez co można lepiej zrozumieć zasady i procesy obowiązujące na chińskim rynku żywności. (Cytat za PR Newswire)

    Tymczasem Ministerstwo Rozwoju podaje, że dziś wykonano kolejny krok na drodze do zwiększenia współpracy gospodarczej między Polską a Chinami. W Warszawie zorganizowane zostało Polsko-Chińskie Forum „Pasa i Szlaku” ds. Współpracy Infrastrukturalnej.

    Przemawiający na forum minister rozwoju i finansów Mateusz Morawiecki stwierdził, że polska jest częścią inicjatywy „Pasa i Szlaku”. Dodał też:

    Strona chińska wyraziła chęć wspierania polskiego rządu w różnych inicjatywach, takich jak budowa Centralnego Portu Komunikacyjnego. Chiny to Państwo Środka, Polska leży w środku Europy. Polska dla Chin, a Chiny dla Polski stają się „złotym środkiem” w drodze do budowania dużych infrastrukturalnych projektów. (Cytat za MR)

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *